Thailand i regntiden

Thailand er et utroligt smukt land med regnskove og tropiske sandstrande, venlige mennesker og fantastisk mad — og i sommerperioden koster tre ugers ferie i Thailand ikke mere end to uger ved Middelhavet, hvis man selv sammensætter rejsen.

Der er bare lige det der med, at det er regntid.

Og så ser man det næsten for sig, ikke? Tre uger i en strandhytte mens det pisker ned om ørerne på én, og det eneste man ser til tropesolen er et billedet på et postkort nede i receptionen. Det gider man ikke rigtig, vel?

Jeg har rejst i Thailand i regntiden med min søde kone og to sønner sammenlagt i 14 uger, fordelt på fire rejser i 2009, 2011, 2013 og 2015. Det er lige omkring 95 dage.

Mange beskriver regntiden som noget med en times regn sidst på eftermiddagen, og får det til at lyde som noget, man næsten kan stille uret efter. Det svarer så ikke rigtig til vores oplevelser. Det er mere uforudsigeligt, på godt og ondt.

Det regner af og til i regntiden, og det kan regne længe og voldsomt, men fordelene ved at rejse i Thailand i regntiden er mange.

I det følgende vil jeg beskrive regntidens fordele og ulemper, som vi har oplevet dem.

Det hedder ikke regnskov for ingenting. Koh Chang en meget våd dag.

Green Season

Regntiden falder i vores sommermåneder, hvor monsunen rammer det sydlige Thailand. Da ordene ‘monsun’ og ‘regntid’ ikke er voldsomt turistvenlige, bruger nogle i stedet ordet ‘green season’, og det er egentligt ikke helt ved siden af. Regntiden er meget grøn og frodig.

At opleve et tropisk tordenvejr er en stor oplevelse. Jeg kan huske en sen aften, hvor jeg sad på verandaen i en lille familiehytte på Koh Chang sammen med min yngste søn og snakkede, mens de vildeste lyn siksakkede hen over himlen, tordenen rystede huset, og regnen styrtede ned omkring os. Det er ikke som hjemme i Danmark. Det er heftigt.

Regnbyge i Nopparat, Krabi

Kraftige byger

Bygerne kommer hurtigt, er særdeles voldsomme, og er for det meste lige så hurtigt væk igen. Hvor tit, bygerne kommer, er til gengæld mere uforudsigeligt.

Er man i åbne områder som fx på stranden, kan man ofte se de tunge, sorte skyer nærme sig. Det er noget af et syn, og det kan gå forbløffende hurtigt. Inden længe kommer de første kastevinde og så går det løs. Man skynder sig i tørvejr, griner af det, og et kvarter senere er de som oftest væk igen.

Heldagsregn

Hvor bygerne er et krydderi på rejsen til troperne, så kan heldagsregn være lidt tungere at komme igennem. Det bliver ikke bedre af, at meget af det, man kan få tiden til at gå med ude på de thailandske tropeøer, ikke giver megen mening i regnvejr. Så det er en god idé at have lidt underholdning med hjemmefra, hvis uheldet skulle være ude.

Heldigvis er heldagsregn forholdsvis sjælden. Uheldigvis kan det så regne i flere dage, når det så sker. Hvis man render ind i heldagsregn, som lader til at blive ved og ved, så kan man ofte slippe væk fra det ved at tage et andet sted hen. Vejret er gerne meget lokalt i Thailand, og hotellerne er billige i regntiden, så hvis man er lidt smidig, kan man måske rejse væk fra det, uden at det behøver slå bunden ud af budgettet.

Strandene i regntiden

Sammenlignet med strandene ved Middelhavet, der i højsæsonen er som fluepapir med støjende mennesker alle vegne, er strandene i Thailand det rene paradis. De er utroligt smukke med vajende palmer, koraller og kokosnødder. Og i regntiden har man dem mange steder næsten for sig selv. Du kan ligge og slikke sol med familien på den smukkeste tropestrand, mens en lokal fisker med sivhat kaster sit net ud i bølgerne, og udover dét er stranden tom, så langt øjet rækker.

Men regntiden påvirker havet meget kraftigt, så læs videre, INDEN I går i vandet!

Havet

Rødt flag på Kata Beach, Phuket

Det værste ved monsunen er ikke regnen, men at den påvirker strømforholdene i havet. Det giver store bølger og stærke understrømme. Det betyder, at det på nogle strande kan være livsfarligt at gå i vandet. Stol ikke på, hvad der står i rejsekatalogerne, hvad guiden siger, eller hvad der står i rejsebøgerne. Spørg de lokale. Der er meget stor forskel fra strand til strand.

Nopparat beach nær Aonang på fastlandet var fx fredelig og lavvandet og helt i orden, da vi var der i 2011. Mens syv mennesker drunkede på Karon Beach, alene i løbet af de tre uger, vi var der i 2009. Karon Beach er en berygtet dræber i regntiden.

Rødt flag betyder, at det er livsfarligt at gå i vandet, så lad være.

Strandene er stadig et besøg værd, også Karon Beach, hvor sandet siger underlige pibe-lyde, når man går i det, men det er ofte klogt at vælge et hotel med pool, så man kan bade, når man har lyst.

 

Low season

Hotel pool på Phu Pha Resort i Aonang, Krabi.

Regntiden er low season. Det betyder, at hotelværelserne kan fås meget billigt. Halv pris i forhold til højsæsonen er helt normalt. Og det bliver bedre endnu, for low season betyder også, at der næsten ingen gæster er på hotellerne. I kan sagtens komme ud for, at I har det hele for jer selv, og pludselig er hotelpool en private pool.

Det samme gælder alle de andre ting, I kunne have lyst til: Restauranter, barer, udflugter, forretninger. Det er meget billigere, der er ingen køer for at komme til. Man kan få de bedste borde og sidde i fred.

Glem alt om overrendte turiststeder. Kun ved de allerpopulæreste steder, som Koh Phi-phi fx, er der mange turister i regntiden.

Snorkling og søfart

At strømforholdene ved mange strande kan være farlige i regntiden, betyder ikke, at man ikke kan komme til at snorkle. Man kan bare ikke altid gøre det fra stranden af. Man booker i stedet en tur med båd. Her bliver man sejlet ud til koralrev, hvor det er sikkert at snorkle.

Det vrimler med nysgerrige og farvestrålende fisk og er en fantastisk oplevelse. Man snorkler med redningsvesten på, så man behøver ikke engang kunne svømme for at opleve det.

Monsunen kan gøre vandet lidt mindre klart, end det er i højsæsonen, og visse fisk er trukket ud på dybere vand og ses sjældent i regntiden. Det gælder fx den supergiftige dragefisk og de endnu giftigere havslanger. Dem undværer nogle måske gerne? Men der er stadig masser af liv i korallerne, klovnfisk, muræner, smukke kejserfisk og et mylder af andre fisk.

Man bør dog lige holde øje med vejret. Monsunen påvirker som sagt havet ret kraftigt, og man kan komme ud i voldsom søgang. Man kan blive særdeles våd undervejs, og man kan blive meget søsyg. Så sørg for at have en vandtæt taske med, og tag søsygetabletter i god tid.

De flotte thailandske longtailboats er ikke nær så sødygtige som speedbåde og fiskekuttere. Det betyder, at det ikke er alle steder, man sejler med longtailboats i regntiden. På Phukets vestkyst, hvor de fleste turiststrande ligger, er de fleste longtailboats trykket på land i regntiden, mens de i øhavet i Krabi området bruges flittigt i regntiden, når vejret er til det.

Uvejr på vej mod land, Koh Yao Noi

Vejrudsigten

Der findes mange steder online, hvor man kan tjekke vejrudsigten, og det er jo fristende, især hvis man sidder indenfor og glor ud på regnen på det, der skulle have været en solskinsferie. Problemet er bare, at vejret også særdeles lokalt i Thailand. Nabostranden kan have det fineste solskin, mens der er heldagsregn for anden dag, hvor du er. Dertil kan vejret i troperne slå fuldstændigt om på en halv time, og det er rimelig uforudsigeligt, om eller hvornår det sker.

Det betyder, at vejrudsigterne er mindre troværdige end herhjemme. Det kan opleves, som om meteorologerne kigger ud af vinduet og ser, hvordan vejret er, og så forudsiger, at sådan bliver det nok ved med at være.

Det kan være deprimerende at sidde indenfor, mens det styrter ned, og så se, at vejrudsigten siger, at sådan bliver det ved den næste uge. Tro det ikke. Solen kommer højst sandsynligt tilbage igen i løbet af dagen — eller i morgen. Og når den kommer, så er der drøn på.

Chaweng Beach, Koh Samui

Koh Samui

Regntiden falder omvendt på Koh Samui, så de danske sommermåneder er faktisk midt i højsæsonen her. Chancerne for sol er dermed langt højere på Koh Samui end i resten af Thailand. Så hvis I sidder og glor på hinanden i et hotelværelse på Phuket, mens regnen fosser ned for tredje dag i træk, så kunne et par dage på Koh Samui måske redde ferien?

Det betyder, at rejser du til Koh Samui om vinteren, hvor det ellers er højsæson i Thailand, så er det regntid på Koh Samui.

Reklamer

2 thoughts on “Thailand i regntiden

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.