10 småting vi forbinder med Thailand

Den der følelse af at være tilbage i Thailand er en stille glæde, som ikke kommer af de ting, man normalt skriver om i rejseblogs. Det er de små hverdagsting, som af en eller anden grund er kommet til at være noget, man forbinder med Thailand. De ting er naturligvis individuelle, og den følgende liste rummer de ting, vi er kommet til at forbinde med Thailand. Har du andre bud, så skriv dem gerne i kommentarsporet. Dette er vores top 10:

 

1 – Røde og grønne Fanta

Edward med en grøn Fanta i Bangkok, 2011

I Thailand er de røde og grønne Fanta de mest almindelige sodavand. Den røde smager af jordbær, den grønne vistnok af en blanding af forskellige frugter. Miranda har de samme variater. Noget af det første, vi gør, når vi er ankommet til hotellet i Thailand, er at købe drikkevarer, og det er næsten blevet en sentimental oplevelse, for selvfølgelig skal vi have røde og grønne Fanta. Så er man kommet til Thailand.

Man bliver nu ret hurtigt træt af smagen. De består mest af sukker, farvestof og brus. Og jeg plejer så gerne at kaste mig over kølediskenes svimlende udvalg af sære og obskure iste eller andre typer af læskedrikke uden brus.

 

2 – Åndehuse

Et større åndehus på gaden i Bangkok, 2013

Thailand er hovedsagligt buddhistisk, og det er i de buddhistiske områder, at man ser åndehusene, selvom troen på ånder egentligt ikke er buddhistisk, men har rødder i gammel folketro.

Åndehusene er gerne placeret ud mod gaden og skal være flottere og mere tillokkende end det egentlige hus, for så flytter ånderne ind i åndehuset i stedet. Der brændes røgelse og stilles frugter og forskellige lækkerier frem til ånderne dagligt. Af en eller anden grund lader det til, at rød Fanta er rigtig god at give ånderne.

 

 

3 – Gekkoer

En almindelig husgekko.

Der er gekkoer nærmest overalt i troperne, og at de optræder på denne liste skyldes nok mest, at Thailand er det tropiske land, vi har rejst mest i, men også lidt, at vi har oplevet dem mindre sky i Thailand. Mange steder skal man være vågen for at spotte en. I Thailand skal man nok få øje på dem. Så det er blevet en del af den rare følelse af at være tilbage i Thailand at se de første gekkoer pile henad muren eller loftet.

 

 

4 – Kopiko

Et Kopiko bolsje

Kopiko er et bolsje, der smager af kaffe. Anne Marie spiser dem nærmest nonstop i Thailand, og vi andre er også glade for dem. Jeg fandt en variant med mælk i kaffen, som jeg bedre kunne lide, sidst vi var i Thailand, men Anne Marie skal have de rigtige Kopiko. Vi har prøvet af købe dem med hjem, men det sære er, at de ikke smager godt i Danmark, og ingen gider spise dem her.

 

 

5 – Frække beostære

Den rigtige beostær, som engang var en meget almindelig burfugl over det meste af verden, fordi den kunne lære at tale, er i dag meget sjælden i Thailand. Men der er andre underarter, som er særdeles almindelige. De minder lidt om danske solsorte eller stære, men er frække som bare pokker. I Thailand er de fuglenes svar på gadedrenge.

En beostær overskuer Karon Beach, 2009

 

6 – Scootere med hele familier på

Det er et syn, man ikke ser i Europa, men i Thailand er det ganske almindeligt at se en familie på fem plus baby drøne forbi én scooter. Regner det, kan det være at en af dem holder en paraply, ligesom det også er almindeligt, at en af dem er iført den lovpligtige styrthjelm. Babyen sidder måske trygt på mors arm, mens hun vinker med den anden til en de kender inde på fortovet.

Fire mænd på en scooter med sidevogn. Der er rigelig plads til mange flere.

 

7 – Bønneis

Is er billige i Thailand, og der er både is, vi kender hjemmefra, og is, der næppe ville finde et marked i Danmark. En af de sidste har jeg fået smag for. Bønneisen. Det er en ispind med bønner i, og det er lige så mærkeligt, som det lyder, men det smager godt.

 

8 – eksotiske frugter og stanken af durian

Ananas, melon og pomelo er meget almindelige i Thailand, men også lidt kedelige, fordi de kan købes overalt herhjemme også. For os er frugter som mangosteen, rambutan, lychee og dragefrugter blevet noget, vi forbinder med Thailand. Det er alle superlækre frugter, som kun sjældent ses i Danmark. En frugt, der så aldrig ses i Danmark, er den voldsomt ubehageligt lugtende durian, som Thaierne elsker. Vi har ikke kunnet få os selv til at smage på den endnu, fordi stanken er så gennemtrængende. Durian lugter råddent, kloakagtigt, og stanken fra dem bliver på en eller anden obskur måde også en del af at være tilbage i Thailand.

Frugtbod på marked med Rambutan og Mangosteen.

 

9 – Gigantiske sommerfugle

Når man så ligger der ved poolen den første dag, bleg som kun en nyankommen nordbo kan være det, og de farverige og ofte gigantiske sommerfugle flakser omkring en, mens ungerne plasker i poolen, så er man fremme, endelig i Thailand igen. Sommerfuglene kan være store som hænder, sorte, orange, blå, gule og alt imellem.

En af de mange sommerfugle.

10 – Chang Beer

Steen med en Chang Beer en aften i Thailand

Og når så aftenen falder på, og man sidder med menukortet på en eller anden thairestaurant og skal udvælge den ret, man nu har lyst til, blandt alle de mange lækkerier, man er kommet til at holde af, og thairetter smager bare bedre i Thailand, så er det også tid til at bestille drikkevarer, og selvfølgelig skal de voksne have en Chang Beer.

Der er flere forskellige ølmærker i Thailand. Chang Beer er hverken det dyreste eller fineste mærke, men nok det mest almindeligt udbredte, og Chang Beer er en ganske fin, helt almindelig øl. Den er sådan set ingen stor oplevelse, men den er en Chang Beer, og vi er tilbage i Thailand, og det her handler om følelser. Vi kunne sikkert betale mere og få en Heineken eller en Carlsberg, men hvorfor dog? Vi er i Thailand.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.