Hvordan skaber man ro for voksenhoveder, når man rejser med børn?

Når man rejser med børn, er det ikke altid, at ferierne er så konfliktfri og fredelige, som man ønsker sig som voksne. Vi har rejst gennem mange år med vores to drenge, lige fra de var helt spæde, og har gennem årene høstet nogle erfaringer, som kan være med til at gøre rejsen med børn mere fredfyldt. Dette skal ses som en lille guide til fredeligere ferier.

Husk madpakker

Rejser er trættende. Helt fra man låser hoveddøren derhjemme, og til man endelig er fremme. Det tærer på kræfterne at holde styr på det hele, finde vej, komme gennem security, eller bare vente i kø, og intet af det bliver sjovere, hvis blodsukkeret dykker. Smør madpakker hjemmefra og hav dem altid ved hånden, så ingen går kold. En hurtig sandwich på det rigtige tidpunkt, noget at drikke, og man undgår mange problemer.

Sov ikke i samme rum

Bestil separate soveværelser til børn og voksne. Det giver ro (og privatliv til de voksne), og man er ikke afhængig af, at lyset skal være slukket for, at børnene kan sove. Så længe børnene er små, går det an at dele rum, men jo større de bliver, jo mere har alle brug for at kunne trække sig. Man kan ofte finde hotelsuiter med flere soveværelser og fællesrum, og det er en rigtig god investering, der både giver ro og rum til at være, uden børnene sover i et helt andet hotelværelse. Man er stadig sammen, mens man er hver for sig.

Del jer op

I behøver ikke lave alting sammen, hele familien, hele tiden. Nogle gange er det rart for børnene at have lidt alenetid med mor eller far. Husk på, at når man rejser, er man pludselig sammen hele familien konstant, nærmest døgnet rundt, og selv dem, man elsker allermest, kan let komme til at gå én på nerverne. Det gælder børn som voksne. Derhjemme i hverdagen har man jo masser af tid hver for sig på job, i skoler, hos venner – og man har mulighed for at trække sig, hvis man trænger til lidt ro. Mange ferieskænderier er ikke andet, end at man måske trænger til en pause fra lillebror.

Lad alle byde ind og Tag en for holdet

Aftal og inddrag børnene i de ting, I skal se/lave. I vores familie har vi forskellige interesser og behov, så nogle gange vil to af os ligge ved poolen, mens de andre vil på tur. Det er nogle dage en mulighed. Andre dage må man, børn som voksne, tage en for holdet. Hvis alle bliver hørt, er det lettere som barn at acceptere, at man ikke altid skal ting, man synes er spændende. ”Jeg kan godt forstå, det ikke er så spændende for dig at være på museum, men i dag tager du en for holdet. I morgen skal vi lave noget, du synes er spændende”.

Edward slapper af i klapvognen på havnen i Rethymno på Kreta i Grækenland i 2006.

Tag klapvognen med

Rejser I med små børn, så tag klapvognen. De små er ikke altid så diplomatiske, når trætheden melder sig, men er klapvognen med, så holder de både længere og kan sove på udflugterne. Man kan ofte få lov at tage de små paraplyklapvogne med op til gaten i lufthavnene, så man kan have gavn af dem i lufthavnene også.

Morgenmad på hotellet

Bestil hoteller med morgenmad inkluderet eller lejligheder, hvor man selv kan tilberede morgenmad. Det er ikke sjovt først at skulle ud og finde en restaurant, når man vågner hundesulten om morgenen. Og et dumt skænderi om morgenen er ikke en god start på en dag, der skulle have været sjov og rig på oplevelser.

Magnus og Edward ved morgenmadsbordet på hotellet i Karon på Phuket, Thaliand 2009.

Et dyp i poolen gør godt

Går rejsen sydpå til varmen, så vælg hoteller med pool. Vores børn har altid elsket at bade ved poolen, men poolen er meget mere end bare en legeplads. Et dyp i poolen gør underværker, når man kommer træt og overvarm hjem fra en udflugt. Det redder humøret og giver nye kræfter.

Aircon

Det kan være hårdt og opslidende for alle at opholde sig i et fremmedt og varmt klima. Et køligt hotelværelse er som en lise for sjælen – og sikrer også bedre nattesøvn. Søvnunderskud gør ikke noget godt for humøret.

WiFi

For voksne kan det måske være en lille luksus i sig selv at opholde sig et sted uden internet, hvor ingen hjemmefra, arbejdet eller familien, kan komme i kontakt med én, men børn i dag er vant til at bruge meget tid på nettet, og lader man dem det, giver det på den anden siden forældrene et pusterum, og dem kan man godt have brug for ind imellem.

Edward og Magnus i poolen i Mae Nam på Koh Samui, Thailand 2011.

Husk underholdning

Bøger, brætspil, kort, Ipads og andet, som barnet kan lide at lege med, og som tiden kan fordrives med på hotelværelset og på flyrejsen. Den med at ligge i en hængekøje og se solen gå ned, mens en dybere ro indfinder sig, oplever man sjældent med børn, der keder sig.

Planlæg rejsen hjemmefra

Bestil hoteller i god tid og planlæg rejsen godt. Det er fedt og eventyragtigt at rejse ud i det uvisse uden at ane, hvor man skal sove, eller hvad man skal se, eller måske overhovedet, hvor man skal hen – når man er ung og rejser uden børn. Det er ikke nær så sjov at stå i et fremmed land med to små trætte børn og ikke vide, hvor man skal sove.

Planlæg ”landetid”

De første par dage, efter vi lander, har vi ikke andet program end at lande i den nye kultur og det nye klima. Det kan være svært for både børn og voksne at omstille sig til et nyt klima, fra den ene dag til den anden, og som oftest er man træt efter en lang rejse. Så planlæg tid til at lande i det nye, inden du kaster familien ud i diverse ture og sights.

Forvent ikke at ferien er konfliktløs

Der er mange forskellige behov og følelser på spil i en lille famile. Selvom alle har glædet sig til rejsen og til at være mere sammen, så kan det være noget af en mundfuld pludselig at være sammen 24 timer i døgnet, og tilmed et fremmedt sted, i et fremmedt klima, på begrænset plads, væk fra venner og hverdagens rutiner. Selv den bedste og mest kærlige familie vil let begynde at gå hinanden lidt på nerverne. Det er kun naturligt. Det er ikke sjovt, og det er ikke det, man drømmer om, når man booker rejsen, men de fleste rejser rummer et par konflikter og skænderier undervejs. Illusioner om konfliktfri feriedage gør det kun værre. Det er ikke, fordi der er noget galt med jer, hvis det hele går op i en spids en dag på rejsen, det sker for rigtig mange. Måske fordi der endelig er tid til det. Tag det, som det kommer. Det hører ofte med.

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.