Det blå lys i den blå grotte

At skifte båd midt ude på havet er sammen med 14 euro adgangsbilletten til den verdensberømte blå grotte på Capri.

Den blå grotte – eller Grotta Azzurra som den hedder på italiensk – er et af verdens små vidundere.

Grotten ligger på den lille middelhavsø Capri, og befinder sig delvis under hav-niveau. Man kan derfor kun komme ind i grotten, når vand- og vindforholdene tillader det. Og selv dér skal man ligge helt fladt nede i bunden af de robåde, som dagen igennem sejler de besøgende ind og ud af grotten – eller rettere trækker de besøgende gennem en smal sprække, der er cirka halvanden meter bred og cirka en meter høj.

Fastspændt til klipperne er således en tyk jernkæde, som føreren af båden hiver og slider i, mens han kæmper med strøm og bølger for at få robåden igennem den smalle åbning, så man ikke bliver knust mod klipperne. Det er vistnok aldrig gået galt, og når man så er kommet ind, så ved man, at det har været alle genvordigheder og hver en euro værd – og det koster begge dele.

Prisen er 14 euro per person (og dertil skal lægges transport ud til grotten, så regn med mindst det dobbelte per person plus drikkepenge). Men det kan ikke være anderledes, siger de italienske myndigheder, som sammenligner et besøg i Grotta Azzurra med et besøg på et godt museum.

Pengene er også det, som man lettest kommer over. For inden man kan se det mindste glimt af blåt lys, skal man nemlig over i robåden – og det ude på havet, hvilket kan være en svær opgave for alle, der ikke er balletdanser-lette til fods.

Jeg formåede i hvert fald ved det sidste besøg i den blå grotte i sommeren 2017 at befinde mig mellem tourbåden og robåden i nogle angstfulde sekunder, hvor jeg ikke havde hverken balance, retning eller noget andet end det blå hav under mig. Det og så en forvisning om, at nu blev jeg meget snart meget våd – og mit kamera ligeså ødelagt af vand, som den mobil en mand i robåden foran os lige havde tabt i havet.

Heldigvis fik bådføreren i sidste sekund manøvreret robåden hen, så jeg – med et klodset bump og en fod, der i dén grad tog fra i faldet – landede nede i bunden af robåden. På positivsiden betød det selvfølgelig, at jeg slap for at lægge mig ned i robåden, da vi skulle gennem hullet i klipperne og ind i grotten. Jeg lå allerede dernede som en anden klumpfisk og samlede mig selv sammen – hvis ellers klumpfisk gør det?

Nå, pyt. Alle prøvelser glemmes, når man er inde i grotten, hvor solen lyser vandet op nedefra, men på en måde så alt rødt lys filtreres fra, og man derfor kun ser det blå farvespektrum. At det er sådan skyldes, at der kun er to huller ind i hulen. To huller, som ligger lige over hinanden. Det lille er det, som man sejler ind af ved havoverfladen – og så er det et meget større under havoverfladen. Og netop denne kombination af beliggenhed og størrelse gør, at vandet inde i grotten lyser så meget og så blåt, som det gør.

Men selvom jeg oprindelig er uddannet geograf, og derfor burde være fagligt interesseret i sådanne naturfænomener, så var jeg 100 procent ligeglad med enhver naturvidenskabelig forklaring, da jeg endelig fik mast mig op i siddende stilling og betaget kunne kigge rundt i grotten.

For herinde i grotten overvældes og overmandes alle af det specielle lys, der blinker og gnistrer alle vegne, og som bliver dybere og mere intenst i farven, jo længere vi kommer væk fra åbningen ud til havet.

Og vi bliver sejlet rundt ikke en, ikke to, men hele tre gange i den cirka 60 meter lange og 25 meter brede grotte. Normalt får man kun cirka fem minutter derinde i grotten sammen med det fantastiske blå vand og blå lys, men betaler man lidt ekstra (læs: 10 euro) kan man få dobbelt op på tiden, så det gjorde vi.
For dette koboltblå lys er svært at slippe, og intet billede kan yde det fuld retfærdighed. Vandet er på en og samme tid så gennemsigtigt, så blåt, så blødt og så lokkende – og vi MÅ bare stikke en hånd ned og lige mærke, mens vi lytter til den sang, der nærmest non-stop fylder grotten.

For bådførerne synger med stor entusiasme og høje stemmer klassikeren ”O sole mio”. Nogle gange i kor, andre gange i en form for kanon, men altid så det runger. Der er også godt med rumklang inde i grotten til at forstærke deres stemmer, der for de flestes vedkommende afslører, hvorfor de sidder i en robåd på Middelhavet og ikke står på en operascene i Verona eller Milano.

Men sangen, som stammer fra Napoli, der ligger en kort bådrejse væk fra Capri, hører sig til i den blå grotte – præcis som det er kutyme at fortælle historien om den romerske kejser Tiberius, der brugte grotten som sin private svømmepøl, når han for et par tusind år siden var på ferie på Capri. Det er dog strengt forbudt i vor tid at bade i grotten.

Men nu er vi jo i Italien og endda syd for Rom, og så er alle regler kun vejledende. Så folk gør det bare alligevel … plask, plask, siger det omkring os – og så svømmer endnu en person rundt nede i kejserens magiske og meget blå svømmepøl. Og jeg vil også gerne, vældig gerne endda. Men jeg tænker, at jeg nok ikke kan komme op i robåden igen, så jeg bliver siddende og suger i stedet til mig af det spektakulære lys.

Det samme gør manden – og datteren. Den sidste dog kun, fordi hun ikke har badetøj på, og hun taler også om at skulle tilbage til den blå grotte med veninder – og i badetøj, og om ikke før så når hun bliver student.

Selv vil jeg også gerne til Capri igen. Men måske ikke ind i den blå grotte mere, da jeg fik en revne i en fodknogle ved mødet med robåden, så jeg vil i stedet fokusere på den ukendte grønne grotte, Grotta Verde.

Vi så netop denne grønne grotte udefra på sejlturen rundt om øen, og lyset skal efter sigende være næsten ligeså fantastisk, bare mere grønt. Man kan endda selv svømme ind og ud – gratis og uden at risikere noget, fordi hullet i klipperne er meget større.

Det skal dog lige passe sammen med økonomien. For adgang til den grønne grotte kræver, at man sejler med en privat båd som fx de små både, man kan leje med en skipper for cirka 5000 kroner om dagen. Så det blev ikke dén sommer, som det skete. Men jeg har fået noget at drømme om, nemlig dagen hvor jeg skal svømme inde i – ikke den blå – men den grønne grotte på Capri.

Godt at vide: 
- Der er ingen aldersbegrænsninger på, hvem der må komme ind i den blå grotte – men ventetiden under den brændende sol ude på vandet kan være op til en time og derfor hård for babyer og mindre børn. Husk vand og solcreme, for solen tager virkelig godt fat.
- Ældre, dårligt gående og motorisk udfordrede kan have et problem med at komme over i robåden, især hvis man skal over fra en båd, som er noget højere – og med noget taler vi et par meter mindst.
- For at komme ud til den blå grotte skal man sejle fra hovedhavnen, Grande Marina, på Capri. Priserne kan variere, men man skal som regel vælge mellem at sejle højre rundt om øen, som er en kortere og billigere tur end den noget længere tur venstre rundt, hvor man så til gengæld ser hele Capri fra vandsiden. Begge veje fører til Grotta Azzurra, den blå grotte – og man skal stadig betale 14 euro per person derudover for at komme med robådene ind i grotten.


Gæsteblogger: Dorte J. Thorsen.
Indehaver og redaktør af Danmarksbloggen.
Født i 1969 og oprindelig uddannet som kulturgeograf, men har siden 1997 arbejdet som journalist og har skrevet en bog om julen. I fritiden holder Dorte meget af både natur og kultur. Det første mest i vandet, da hun elsker at svømme og gerne svømmer på den god side af 425 km om året. Og det andet ved at gå i teatret, på udstillinger, i operaen og hvad der ellers er – hun er altædende, når det kommer til kunst og kultur. Privat er Dorte gift med en Ole, og de har sammen Anna, der går på gymnasiet.
Fotos i dette indlæg: Dorte J. Thorsen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.